Portfolio management: het samengaan van de business en ICT dimensies

 
Portfolio management gaat over de projecten die uitgevoerd worden om zowel de business van uw organisatie als de ICT-functie te laten voldoen aan de gestelde normen en eisen.
Meer specifiek: het gaat over projecten
> die worden uitgevoerd, of gepland staan, om nieuwe of gewijzigde IT-systemen te realiseren en
> ICT-systemen, applicaties en infrastructuur, die nu en in de toekomst gebruikt worden om  de ICT-
  services te kunnen leveren.
 
Hoe werkt portfolio management?
 
In het informatieplan is de informatiebehoefte voor uw organisatie in kaart gebracht. Op basis daarvan zijn projecten gedefinieerd. Deze projecten zijn qua doelstelling direct tot business doelstellingen te herleiden.
 
Projecten dienen vervolgens concreet gemaakt te worden om doelstellingen voor informatie-systemen of applicaties te definiëren. Zo ontstaat een specifieke portfolio voor applicaties. Dit kan betrekking hebben op standaard softwarepakketten, systemen om zelf te bouwen maar ook op een volledig geïntegreerd ERP-systeem (bijvoorbeeld SAP of Oracle E-Business suite).
 
Deze applicaties kunnen operationeel gemaakt worden als de infrastructuur daarvoor toereikend is.  Als er projecten voor de aanpassing of uitbreiding van de infrastructuur nodig zijn, ontstaat een specifieke portfolio voor de infrastructuur.
 
Er zijn dus in principe drie samenhangende en van elkaar afhankelijke portfolio’s :
> Projecten  (gelinked aan de business doelstellingen)
> Applicaties (gelinked aan de projecten en aan de business doelstellingen)
> Infrastructuur (gelinked aan de applicaties)
 
Goed ingericht portfolio management geeft altijd en op ieder moment inzicht en overzicht, structuur en validatie waarom projecten gedaan (moeten) worden. Zodoende zijn de investeringen voor nagenoeg alle projecten terug te herleiden tot de business doelstellingen.
 
Op basis van een veelzijdige ervaring, met veel aandacht voor structuur en validatie, kan InfoTopic portfolio management voor u verzorgen.  
 
disclaimer